Български  |  English

Новата частна галерия Лоранъ

През юли в София беше открита нова частна галерия, носеща името ‛Лоранъ“ - псевдонимът, с който в началото на миналия век се е подписвал художникът Цанко Лавренов. Галерията се появява като следствие от съществуването на едноименна агенция, чието намерение е да участва активно в художествения живот и пазара на изкуството в България. В основата на нейното създаване стоят изкуствоведите Лаврен Петров (внук на Цанко Лавренов) и Мария Колушева. Дейността на агенцията се съсредоточава в две посоки: художествено наследство и съвременно изкуство с основна цел да се събират, опазват и представят произведения на изкуството. Някои от главните задачи в бъдещата дейност на агенцията са: организирането на изложби в страната и чужбина; провеждането на консервация и реставрация, както и проучване и анализ на произхода и авторството на произведения на изкуството; представянето на утвърдени имена в съвременното българско изкуство, но и откриването и продуцирането на млади и талантливи творци.

Изложбата, с която галерията беше открита, показа картини на Атанас Михов, Владимир Димитров – Майстора, Жорж Папазов, Златю Бояджиев, Иван Христов, Иван Матеев, Маргарита Милиджийска, Цанко Лавренов... Произведенията, събирани след месеци усилена работа, бяха истинско изкушение за колекционерите на българско изкуство от началото на ХХ век.

От 23 август до 3 септември галерия ‛Лоран“ представи изложба на Златю Бояджиев и Цанко Лавренов. Експозицията е била провокирана от факта, че двамата художници, чието приятелство датира от 1926 г., никога не са показвали своите произведения заедно. Освен картини, някои от които се излагат за първи път пред публика, изложбата показа снимки и писма от архивите на художниците.

Галерия ‛Лоранъ“ се намира на ул. ‛Генерал Паренсов“ 31 в София.

С. П.


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”