Български  |  English

Памук и Мърквичка

Орхан Памук

Сняг


Превела от турски Розия Самуилова

ИК Еднорог

Цена 15 лева
Иван Мърквичка

150 години от рождението на художника


Избрани творби от колекцията на НХГ

11 юли – 10 септември 2006


В продължение на два месеца почитателите на класическото изкуство от края на XIX и началото на ХХ век имат възможност да се наслаждават на мащабна изложба, посветена на 150-годишнината от рождението на Иван Мърквичка (1856-1938). Националната художествена галерия представя най-значимите произведения на художника от своята колекция, подредени в шест от нейните зали за временни експозиции. Въпреки, че творчеството на Мърквичка е сравнително добре познато, галерията успя да изненада публиката, като представи и непоказвани негови картини. Те се излагат в пълния им блясък след почистване, реставрация и рамкиране. Подборът на представените творби е направен от изкуствоведката Бисера Йосифова. Концепцията на изложбата е мислена и градена повече от половин година с консултациите на най-голямата изследователка на Иван Мърквичка – проф. Вера Динова-Русева.

На 17 август, отново в НХГ, беше открита и изложбата ‛Рисунката на Мърквичка‛, която включва 28 непоказвани негови етюди и рисунки, извадени от папките и рамкирани.

Художникът от чешки произход Иван (Ян Вацлав) Мърквичка е сред основоположниците на новото българското изкуство след Освобождението. Сред най-известните му произведения са ‛Ръченица‛, ‛Задушница‛, цикълът ‛Под Игото‛ и многобройни пазарни сцени.

Повече за изложбата очаквайте в следващ брой на ‛Култура‛.

К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”