Български  |  English

Геновева Димитрова с награда за кинокритика

Малка елегантна пирамидка символизира наградата за кинокритика на Съюза на българските филмови дейци. Ние я ‛разпаднахме“ случайно по време на празник, който отдавна ни се полагаше. Защото отдавна, много отдавна тази награда трябваше да получи нашето момиче Геновева Димитрова.

Е, дочакахме - преди два месеца гилдията на критиците към Съюза с голямо мнозинство й я присъди. Най-после оцени онази френетична любов към киното, която стимулира Геновева през годините да трупа не само огромна емпирия, но и да я структурира в едри обобщения; позволи й да постига не само професионализъм, но и мъдрост. Нужна е изключителна отдаденост, за да прекараш хиляди часове пред екрана и след това да превърнеш личната си емоция в думи, за да я споделиш с другите. Само подобна ‛интелектуална щедрост“ прави от ерудирания кинонаблюдател истински критик. Геновева е! С което ‛Култура“ се гордее!

К.Ч.


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”