Български  |  English

Константин Павлов в експозицията на Светлин Русев

Константин Павлов в различните му измерения е в центъра на експозицията на Светлин Русев, която той откри на 14 юни в галерията на ‛Шипка“ 6. По уникален начин художникът е представил незавършени портрети, рисунки и живопис - изложбата представлява пространствена композиция, в която мястото на всеки елемент е точно обмислено. Водещ структурен и композиционен акцент са текстове на Константин Павлов от бележник със записки – повечето посветени лично на Светлин Русев, а други - мисли на поета, изказани по различни поводи, свързани с драматизма на съвремието. Текстовете са негативно отпечатани – бели на черен фон. Строгият им черно-бял графичен вид, ритмично повтарящ се в залата, внася особен драматизъм, който подчертава още повече силата на Константин-Павловите послания. Другата композиционна линия в изложбата са рисуваните от Светлин Русев портрети на поета. Всички те представляват един и същ негов ракурс – ляв полупрофил. Константин Павлов е представен вглъбен в себе си, с очи сякаш гледащи в нищото. В поредицата портрети промяната е само в колорита – по-наситен или по-лек, той деликатно повлиява на цялостното излъчване. Част от експозицията е и библиофилското издание на Иво Масларски, включващо литографии на Светлин Русев и стихове на Констнатин Павлов.

Изложбата създава доста лично, интимно въздействие – зрителят има усещането, че му е предоставена рядката възможност да попадне на забранена територия и да прочете тайната кореспонденция между поет и художник. Всъщност самата изложба е вид общуване - между текстове и картини.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”