Български  |  English

Perfect Day на Мариета Ценова

Брой 07 на британското списание Plastic Rhino Magazine е под наслов ‛Шест степени раздяла“. Според редакторите, Всеки на тази планета е отделен от всеки друг с най-много шест брънки раздяла, шест приятели на приятели на приятели. Така е създаден и ‛Пластмасов Носорог“ – някой познава някого и ни казва да идем да говорим с еди-кого си. И се получава списание. За нашите ‛Шест степени раздяла“ ние решихме да отделим приятелите си и приятелите на приятелите и да създадем шест отделни списания с шест отделни редактори.
Едно от шестте списания, с които е бременен ‛Plastic Rhino“, е Perfect Day с редактори Мариета Ценова и Краси Генова: Не можем да си спомним с точност кога Мариета и Краси навлязоха в нашия свят, но се радваме, че се случи; те бяха най-очевидният външен избор за редактори на ‛Шест степени“. И двете са от България; Краси още живее в София и работи по списание ‛Едно“, а Мариета е в Лондон и бе талантливата стилистка, която координира разказа за Клюкарстващите зайци в броя ни ‛Compulsive Obsessive“.
Каква е концепцията на Мариета и Краси?
Ако случайно сте забравили, че тази наша земя се върти и привидното ново е всъщност стара история, нека напомним на вас и на себе си тази боклучава истина със старата песен на Velvet Underground ‛Венера в кожи“. Кожата е най-деликатната и чувствителна част от човешкото създание – тя улавя важни чувства, ефимерни мигове болка, тъга, любов, желание, страст, вкус, цвят и милион други магически и уникални емоции и преживявания. Всъщност, ако се замислите за миг за най-важните открития в живота си, ще откриете, че те са били първо свързани с кожата. Бързаме с този предговор, защото за нас човешките същества изискват интимно отношение с живота – също като с любовник. В същото време това ви дава пълното удоволствие на преживяването и възможността да откриете талантливи и уникални хора, които споделят същото магическо преплитане с живота. Такива хора ще намерите на следващите страници. Те ще инжектират деня ви с аромата на медено кафе или ще боядисат света ви в пурпурно, ще ви вдъхнат чувството, което истински влюбените изпитват при срещата със своя любовен близнак.
Мариета Ценова и Краси Генова са създали ведра визуална среда, подхранваща усещането на читателя/зрителя, че получава утринни новини, предназначени специално за него. Страниците им прелистват глобалните орбити на съвременното изкуство, а поне третина от тях сочат български корени. Отчетливо е желанието на ‛Perfect Day“ да разказва за артисти, които не са във фокуса на mainstream изданията, да гради контексти, убеждаващи ни, че талантът е независим от географските граници. Още една специфика на концепцията на Мариета и Краси е да балансират между необходимостта читателят да е информиран и да се забавлява, без да опетнят възможността за това с раздута, явна или скрита, реклама.
На остроумните въпроси на ‛Perfect Day“ в първия броя отговарят Дейвид Картър, Антъни Микалев, Ива Рудникова, Миленита, Цветан Тошков, Лилиан Виейра и други свежи и действително творчески фигури, базирани в различни живи места на идеята ни за световна културна сцена.
Прочее, на Мариета Ценова дължим най-изисканата, умна и провокативна визия на сп. ‛Егоист“ през 90-те години (преди списанието – въпреки нейните усилия, да се превърне във визуален ерзац на собствените си ерзаци). Появата на ‛Perfect Day“ като част от ‛Plastic Rhino“ само поощрява надеждата ни такова издание скоро да се роди у нас – и да проговори на два езика.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”