Български  |  English

Скандал!

Защо стихосбирката ‛Пепел от страст“ на Надежда Захариева е скандал?
Не защото легитимира една крайно традиционна, за да не кажа вехта, поетика.
Не защото го прави неграмотно, унищожавайки предходни професионални постижения на Захариева – да, всеки може да издава каквото си поиска, но масовата литература също трябва да съблюдава минимални норми.
Не защото изданието е високо повдигнато на пръсти чрез предговора на акад. Николай Хайтов, представете си, писан през 2001 г. за друга нейна книжка. Която, надявам се, му е дала повече основания да нарича поетесата ‛самобитен бисер“… Нима строфа като цитираната по-долу е бисер:
Късно си сложих, уви, диагнозата:
‛влюбена до уши“.
В метастази съм цялата – нежно-розови
видения и мечти.

Покойният акад. Хайтов пише двусмислената похвала, че Надежда Захариева е ‛най-необременена от чужди влияния“. Дали? ‛Пепел от страст“ си слага литературни подплънки в диапазона Пенчо Славейков-Емили Дикинсън, но пак не успява да избяга от най-тежките клишета… От емоционалните стереотипи… А как коректно да бъде интерпретирана следната строфа, освен като пропадане в най-обикновена графомания:
Ти си мойта щастлива илюзия.
Ти си мойто горчиво мечтание.
Мойта тъмна до блясък фантазия.
Мойто кротко до крясък мълчание.

(Литературната критика все пак чете автономни текстове, а не инструкции за движенията на нечий сладкопоен ханш на служба в ‛Пайнер“…)
‛Пепел от страст“ е скандал не и защото патетичният текст на акад. Светлин Русев, посветен на баналните рисунки на илюстратора Здравко Палазов, обезсилва представите ми за високите стандарти на Българската академия на науките.
‛Пепел от страст“ е скандал, защото с публикацията й именно по време на зам.-министерския мандат на авторката става ясно, че словесният примитив на чалгата вече е напълно приемливо основание да бъдеш отговорен кадър в държавната ни културна политика.
Да беше обаче само то…
още от автора


Надежда Захариева. ‛Пепел от страст‛. Стихотворения. Рисунки Здравко Палазов. Издателско ателие ‛Аб‛, София, 2005.
  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”