Български  |  English

Продадоха "Бояна филм"!

13 януари 2006 ще се запомни като най-шизоидния петък – първият официален Ден на българското кино се оказа последният за държавната ни киностудия ‛Бояна филм‛ ЕАД. Надзорният съвет на Агенцията за приватизация точно тогава е одобрил двустранно парафирания проектодоговор за продажбата на Киноцентъра между АП и "Ню Имидж България". Така бяха разбити и последните надежди на българските филмови хора за отмяна на сделката. Дори се оказа ненужно официалната информация да отлежава до 16 януари, за да не се помрачи празникът – почти всички на тържеството в Театъра на българската армия знаеха.
И така, "Ню Имидж България" (филиал на американската компания ‛Ню Имидж‛) на Дейвид Варод ще бъде собственик на 446 426 броя акции от ‛Бояна филм‛, представляващи 95% от капитала на "Бояна филм", срещу сумата от 12 223 937 лв. и инвестиции в размер на 30 510 948 лв.
Защо се стигна дотук и чия е основната вина – читателят може донякъде да разбере, ако прочете внимателно публикувания в миналия брой на ‛Култура‛ колаж от текстове, наречен ‛Безкрайната одисея Бояна филм‛.
още от автора


ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”