Български  |  English

Теория на конспирацията

Влизането на "Атака" в парламента възбуди журналистическото и коментаторското войнство. Кой ли не се втурна на тълкува народния вот, спечелен от Волен Сидеров. Мнозина намериха верни и точни обяснения, но сред проникновените анализи се промъкнаха и откровено смешни, да не кажа глупави. На един от тях бях зрител миналата седмица. Произведе го журналистът от "Монитор" Илия Илиев в сутрешния блок на БНТ "Денят започва". Поканата към него беше отправил Асен Григоров по повод негова публикация в същия вестник със заглавие "Националистите сбъркаха с "Атака".

Вкратце тезите на Илия Илиев. "Атака" е конспиративно образование на бивши висши служители на Държавна сигурност и други поувехнали соцвеличия, нахлузили ришельовската мантия на сиви кардинали. Всичките те са се притулили на сянка, оставяйки балъците да си повярват, че гласуват спонтанно и протестно. План за организация като "Атака" е имало отдавна, сега е дошло времето да се пусне в ход. Преди нея се изредили други такива конструирани от Великия кукловод формации - важни части от структурите на СДС, Бизнесблока на Жорж Ганчев, Патриотичния съюз, нахъсения срещу "старите задници" в политиката Димитър Луджев (в. "Монитор, 2255/28.06.05). Въобще нищо в България не става случайно, всичко е било, е и ще бъде плод на "задкулисието", както го нарича Илия Илиев. Така че да си мислим за неща като свободна воля и масови настроения е просто наивност, да не казвам по-груба дума. И всичко това поднесено от националния екран с тон на ментор и капацитет, който всичко знае, всичко му е известно, за него скрито-покрито няма. Манипулациите ги надушва от километри, заговорите ги разкрива само с мигване на окото, да не говорим за конспирациите - там героят на Мел Гибсън е само нещастен аматьор. Всичко знаем, само питайте!

Асен Григоров наистина питаше. Но по едно време спря, облегна се назад и остави човека срещу него свободно да разгръща фантазиите си. А той - във вихър - оттук дръпне, оттам смукне и всичко ни става ясно като на длан. Няма демокрация, нито партийна система, само Таен план има и Той (да се свети Името Му) ръководи де що щеш из Българията. Правителства, бизнесмени, журналистии, политици, медии, фирми и заводи - всички са кукли на конци, марионетки без собствена воля, послушни персонажи в пиесата на Великия Много Таен и Задкулисен Драматург. А вие (тоест ние) патки пасете...

Всъщност подобни "обяснения" не са оригиналност за българската публичност. Спомняме си знаменития план "Клин", спомняме си и "кинжалите". Очарованието на такива "анализи" е, че те наистина имат отговор за всичко, върху всичко са талантливи да хвърлят "светлина, повече светлина". Падна кабинетът - заговор, фалира N-тия завод - заговор, боклукът се търкаля по улиците на София - заговор, появи се "Атака" - заговор... Това е лесен и семпъл дискурс, но в същото време изключително мощен, защото има невероятна обяснителна сила. Та нали точно с тоя дискурс в ръка Сидеров яхна Росинанта на протеста и прескочи 4-процентния зид, за да припадне в прегръдките на парламентарната Дулцинея. С него може да ни се разясни всичко, чрез него всичко се напасва в пъзела на събитията. Той не подлежи на "фалшифициране", не можеш го обори; нещо повече, тръгнеш ли да му опонираш, веднага и тебе те причислява я към слугите на "задкулисието", я към самото "задкулисие", а в най-невинния случай - към заблудените овце. За него всичко е просто и разбираемо - има заговор/и; и самото отричане на какъвто и да е заговор веднага бива вмъкнато като елемент на заговора.

Проблемът е, че част от българите продължават да се хващат на тия въдици - било като вот, било като теза. Което може да значи само едно: отказ от отговорност. Има там някакви, които - каквото и аз да направя - все ще командват парада, така че защо да се бъхтя?! Нещо повече, те са виновни за провалите ми, за неуспехите ми, за неудачите ме: те изобщо за всичко са виновни. Единственото, което мога да направя, е да открия тия виновници и да ги накажа. А може и още по-лесно - само ми ги посочете, аз сам ще се настървя. И ето - идват едни Сидеровци или други Илиевци и наистина ги посочват. И тогава аз - бам по тиквата - да видят те! След което пак си потъвам в блажената безмисловна дрямка до следващия капитален виновник за всичко лошо а този свят.

Кажи ми, кажи, бедний народе, кой те в таз конспираторска люлка люлее? Ти сам ли, или пак някой конспиратор?
още от автора


 
  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”